TYGODNIOWE MENU:
Poniedziałek |
Zupa; z kolorowej fasolki szparagowej z ziemniakami 350 mil II danie; sos bolognese z mięsem wieprzowym ,150 g Makaron spaghetti 200 g Żółty ser 50 g Śliwka 2 szt. Herbata z cytryną 150mil |
Alergeny: 1,7,9 |
Wtorek |
Zupa; kalafiorowa z makaronem 350 mil II danie; sznycel z kurczaka w kukurydzianej panierce 100 g Ziemniaki z koperkiem 200g Sur.; sałata z sosem jogurtowo – śmietanowym 60g Herbata roiboos 150mil |
Alergeny: 1,3,7,9 |
Środa |
Zupa; ogórkowa z ziemniakami 350 mil II danie; miruna z pieca w sosie koperkowym 120 g Kasza bulgur 200 g Sur.; z marchewki z jabłkiem 100 g Kompot z czarnej i czerwonej porzeczki 150mil |
Alergeny: 1,3,7,9 |
Czwartek |
Zupa; rosół z makaronem 350 mil II danie; schab środkowy pieczony, podawany w sosie majerankowym 100 g Ziemniaki z koperkiem 200g Sur.; mizeria 100g Sok tłoczony z wiśni i jabłek 150mil |
Alergeny: 1,3,4,7,9 |
Piątek |
Zupa; fasolowa z ziemniakami 350 mil II danie; pierogi z serem 200 g Sur.; z dyni piżmowej z jabłkiem i pomarańczą 100g Mięta z miodem 150mil |
Alergeny: 1,3,7,9 |
ALERGENY:
to substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (EU) NR 1169/2011 Z dnia 25 października 2011 r.)
Podawane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny;
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne.