TYGODNIOWE MENU:
Poniedziałek 19.05.2025 |
Zupa; kalafiorowa z ziemniakami 350 mil. II danie; sos spaghetti z mięsem wieprzowym 150g Makaron spaghetti 200g Napar owocowy 150mil |
Alergeny: 1,7,9 |
Wtorek |
Zupa; krupnik z ziemniakami 350 mil II danie; pieczone udko z kurczaka 1 szt. Ziemniaki z koperkiem 200g Sur.; kolorowa fasolka szparagowa z ziołami 100g Herbata z cytryną 150 mil |
Alergeny: 1,9 |
Środa |
Zupa; botwinka z ziemniakami 350 mil |
Alergeny: 1,7,9 |
Czwartek |
Zupa; pomidorowa z ryżem 350 mil |
Alergeny: 1,4,7,9 |
Piątek |
Zupa; fasolowa z ziemniakami 350 mil |
Alergeny: 1,7,9 |
ALERGENY:
to substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (EU) NR 1169/2011 Z dnia 25 października 2011 r.)
Podawane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny;
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne.