TYGODNIOWE MENU:
Poniedziałek |
Zupa; z kolorowej fasoli szparagowej z ziemniakami 350 mil |
Alergeny: 1,3,7,9 |
Wtorek |
Zupa; kalafiorowa z makaronem i pomidorami 350 mil II danie; kotlet pożarski 100g Ziemniaki z koperkiem 200g Sur.; buraczki na ciepło 100g Lemoniada 150mil |
Alergeny: 1,3,7,9 |
Środa |
Zupa; jarzynowa z ziemniakami 350 mil |
Alergeny: 1,3,7,9 |
Czwartek |
Zupa; rosół z makaronem 350 mil |
Alergeny: 1,2,3,4,9 |
Piątek |
Zupa; fasolowa z kiełbasa i z ziemniakami 350 mil |
Alergeny: 1,3,7,9 |
,
ALERGENY:
to substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (EU) NR 1169/2011 Z dnia 25 października 2011 r.)
Podawane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny;
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne.