28 września obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka – chyba najpopularniejszego owocu na świecie.
Wszyscy wiemy, że oprócz tego, że jabłka są smaczne, to mają jeszcze mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Uwielbiam jabłka pod każdą postacią – naturalnego owocu, musu, soków, jako składnik ciast, deserów, dań itp.
Oto kilka ciekawostek na temat tego popularnego przysmaku :
· Średniej wielkości jabłko zawiera tylko 0,31 g tłuszczu, nie ma ani grama cholesterolu!
· W zależności od odmiany jabłka mają wielkość ziarnka grochu lub małej dyni.
· Istnieje ponad 8000 tysięcy odmian jabłek.
· Średniej wielkości jabłoń może produkować tyle jabłek, aby wypełnić 20 skrzynek o wadze 42 kilogramów.
· Dzięki dużemu stężeniu boru jabłka wspomagają poprawę pamięci, koncentracji, uwagi i aktywności elektrycznej mózgu.
· Przeciętny człowiek zjada 65 jabłek rocznie.
· W jabłkach jest 25% powietrza, dlatego unoszą się na wodzie.
· Aby wyprodukować litr cydru, potrzeba ok. 36 jabłek.
My również świętowaliśmy ten dzień – wielu z nas wzbogaciło swoje menu w tym dniu o pyszne, rumiane, pełne witamin jabłuszko J Młodsi koledzy z zapałem wyklejali, kolorowali, rysowali te pyszne owoce. Przypomnieliśmy sobie znane wierszyki czy piosenki o jabłkach.
To była pyszna zabawa !